Zaterdag 3 juni Open dag Kijfhoekkerk

mei 2023

Kom naar de Open dag van de Kijfhoekkerk op zaterdag 3 juni tussen 12.00 en 16.00 uur, en geniet van de cultuur en natuur. Je vragen over de geschiedenis van de kerk en de architectuur beantwoorden de vrijwilligers graag.

Maar je kunt ook komen luisteren. Om 14.00 uur gaat het koor ‘Eglantine’ uit Zwijndrecht zingen. Dit kleine, sociaal betrokken koor zingt met passie en harmonie. Het koor staat bekend om zijn serene, homogene klankkleur.

Als je van de natuur en wandelen houdt, wandel dan gezellig mee met de natuurwandeling in het Develgebied onder leiding van onze vaste natuurgids Jan de Kok. Hij zal je wijzen op de bijzondere flora en fauna in dit gebied. De wandeling start om 13.00 uur bij de Kijfhoekkerk.

De volgende open dagen in de kijfhoekkerk zijn: op zaterdag 1 juli, zaterdag 5 augustus en we sluiten af tijdens het landelijk monumentenweekend, op zaterdag 9 september 2023.

U/Jij bent van harte welkom in de Kijfhoekkerk!

Promotiefilmpje kerk Heerjansdam/Kijfhoek

mei 2023

 Er is hard aan gewerkt en lang naar uitgekeken: het eerste promotiefilmpje van de kerk van Heerjansdam/Kijfhoek. Sinds 25 mei 2023 staat het online, nog voor de officiële première, deze is in de pinksterdienst op zondag 28 mei in de Dorpskerk. U bent harte uitgenodigd om deze dienst bij te wonen. Zie voor meer info: www.kerkheerjansdam.nl 

Donderdag 18 mei Dauwtrappen in Kijfhoek.

mei 2023

Houd je van de natuur en van een frisse start van de dag? Dan is dauwtrappen in Kijfhoek iets voor u/jou! Op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023, kun je samen met andere natuurliefhebbers genieten van een prachtige wandeling door het mooie natuurgebied van Kijfhoek. Als het weer meezit, kun je de vogels horen fluiten en de dauwdruppels zien glinsteren op het gras.

We starten met de wandeling om 7.00 uur bij de Kijfhoekkerk. Rond 8.00 uur zijn we weer terug bij de kerk, daar eten we het zelf meegebrachte ontbijt op. Voor thee, koffie en fris wordt gezorgd. Rond 9.00 uur, na het ontbijt, kun je met je wandelschoenen nog aan een korte bijzondere dienst volgen in de Kijfhoekkerk, o.l.v. ds. A. van der Wel. De wandeling staat o.l.v. ds. P. van Velthuizen.

Tot ziens bij het Dauwtrappen in Kijfhoek op Hemelvaartsdag donderdag 18 mei!

Zaterdag 6 mei, de eerste Open Dag van dit jaar.

mei 2023
U/jij bent uitgenodigd voor de eerste Open Dag van dit jaar in de Kijfhoekkerk op zaterdag 6 mei.

Op deze Open Dag kun je de pas gerenoveerde en vernieuwde orgelzolder bewonderen.
Vanaf 14.00 uur presenteert het koor Joy uit Barendrecht zich in zangblokjes o.l.v. dirigent Arie de Korte.

Wil je zelf in actie komen? Dat kan ook! Wandel mee met de natuurgids Jan de Kok door het prachtige Develgebied. Hij deelt graag zijn kennis over dit gebied met je.
 
Tot ziens op 6 mei, er staat een stoel voor je klaar!
Terzo Tempo in de Kijfhoekkerk op 8 april, stille donderdag.

april 2023
Op donderdag 6 april, stille donderdag, Terzo Tempo in de Kijfhoekkerk.

Agnus Dei is een meditatief a capella programma voor moderne zingeving in de 40-dagen tijd, deels christelijk geïnspireerd. U hoort een nieuwe combinatie van vocale muziek en declamatie van poëzie. Op het programma staan werken van componisten als Da Victoria, Mendelssohn, Bruckner en Schubert. Deze worden gecombineerd met gregoriaanse hymnen en poëzie van dichters als Huub Oosterhuis, Ida Gerhardt, Emily Dickinson, Martinus Nijhoff en Simon Vinkenoog.

Terzo Tempo bestaat uit acht geoefende zangers uit de regio Zuid-Holland: Arnold Quanjer, Jan Zijderveld, Thomas Ribbrock, Carlo Sihasale, Wouter Verkerke, Sten de Wit, Frans Tieman en dirigent Bas Boender. Dolf Tielkemeijer is emeritus predikant en een kenner en liefhebber van poëzie.
U bent van harte uitgenodigd in de Kijfhoekkerk!

Afscheid voorzitter Stichting Behoud Kijfhoekkerk

augustus 2022
In 1993 werd de Stichting Behoud Kijfhoekkerk opgericht, waarvan Peter Viergever als voorzitter werd benoemd. Afgelopen voorjaar, gaf Peter aan dat, na bijna dertig jaar, hij de voorzittershamer wilde over te dragen aan een waardige en deskundige opvolger. Iemand dit zich persoonlijk wil inzetten om ons cultureel kerkelijk erfgoed in de Kijfhoekse polder door te geven aan volgende generaties. Deze ‘iemand’ hebben we gevonden. Wij hebben Carlo Tholenaars bereid gevonden het voorzitterschap van de Stichting Behoud Kijfhoekkerk te aanvaarden. In de vergadering van 15 augustus jl. werd dit met het overdragen van de voorzittershamer bekrachtigd. Met woorden van dank nam het bestuur afscheid van Peter en verwelkomde Carlo. Peter ontving een prachtig en lijvig Bijbels naslagwerk en een boeket voor zijn echtgenote Ada.

Open Monumentendag 10 september 2022

september 2022

Ook de Kijfhoekkerk doet mee met de landelijke Open Monumentendag.
 
Je bent van harte welkom in de kerk in Kijfhoek op zaterdag 10 september.
Ook rond de kerk is er veel moois te zien. Jan de Kok, IVN gids, neemt je graag mee naar het prachtige Develgebied. De start van deze rondleiding is om 13.00 uur.
 
Om 14.00 uur treedt het bekende Laurenskamerkoor orkest op in de Kijfhoekkerk.
 
Op deze Open Monumentendag is ook veel te doen in Heerjansdam: De Dorpskerk kun je bezichtigen, m.n. de klokkentoren; het Poortgebouw bij de begraafplaats is open, en ook paraat op deze dag is de nieuwe stichting van Molen Heerjansdam.  
Bezoekers kunnen bij de molen terecht voor koffie of thee met een molenspeculaasje en desgewenst een kijkje dichterbij de molen. Keest Brinkman deelt graag zijn enorme kennis over de molen, altijd goed voor prachtige verhalen.

 

 

‘Jamsessie’ in de Kijfhoekkerk

augustus 2022

Speel je een muziekinstrument, en ben je op zoek naar publiek? Kom geheel vrijblijvend spelen in het polderkerkje in Kijfhoek.

Tijdens de open dag op zaterdag 6 augustus ben je van harte uitgenodigd om solo of in groepsverband te spelen. Niet plannen vooraf, het gaat op deze Open dag om de spontaniteit.

Iedereen zonder muziekinstrument is ook van harte welkom. Het eeuwenoude polderkerkje en de natuur eromheen hebben je veel te bieden. Er staat een stoel voor je klaar!

Waar: Kijfhoekkerk, Kijfhoek 28, Zwijndrecht
Wanneer: zaterdag 6 augustus tussen 12.00 en 16.00 uur.

 

 

 

Elke dag is de kerk open

juli  2022

Ontdek deze zomer ook de prachtige culturele schatten dicht bij huis! Iedere dag is de kerk open. Kom tot rust in dit eeuwenoude polderkerkje waarin de tijd lijkt stil te staan, en geniet van de prachtige natuur in Kijfhoek.

Iedere dag kun je vrij in- en uitlopen. Om de twee weken een kerkdienst op zondag, ook in de zomermaanden zie de agenda .

 

 

Open Dag 2 juli 2022

juni  2022

Ontdek deze zomer ook de prachtige culturele schatten dicht bij huis! Kom langs op de Open Dag van de Kijfhoekkerk waarin de tijd al eeuwen lijkt stil te staan.
Op zaterdag 2 juli kun je tussen 12.00 en 16.00 uur de polderkerk vrij in- en uitlopen. En laat je verrassen door de warme klank van het koor Eglantine dat vernoemd is naar de rozensoort die symbool staat voor zowel de aardse als de hemelse liefde. Je bent van harte welkom op de Open Dag in de Kijfhoekkerk om iets te ervaren van deze liefde.

 

 

Jamsessie in de Kijfhoekkerk
mei 2022

De Stichting Behoud Kijfhoekkerk organiseert aanstaande zaterdag 4 juni weer een Open Dag voor amateurmusici uit onze regio. Iedereen die een muziekinstrument bespeelt is hartelijk welkom en wordt uitgenodigd, solo of gezamenlijk, muziek te maken.

Het begrip ‘jamsessie’ is een muzikaal samenspel op een spontane manier en onvoorbereid de luisterende toehoorders te inspireren.
Dit ‘Open Podium’ voor muzikaal talent in de Kijfhoekkerk is vrij toegankelijk tussen 12.00 en 16.00 uur.

Gratis koffie, thee of frisdrank.
U bent van harte welkom, er staat een stoel voor u klaar!

Voor uw navigatiesysteem is het nuttig als locatie in te stellen: Kijfhoek 28 Zwijndrecht.

 

 

Dauwtrappen 26 mei 2022 Hemelvaartsdag
mei 2022


Door de coronamaatregelen kon de traditie een paar jaar niet doorgaan. Maar dit jaar pakt de Kijfhoekkerk de traditie weer op: Dauwtrappen op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei.

Het ‘dauwtrappen’ is in verschillende regio’s van Nederland nog steeds een gewoonte op Hemelvaartsdag. In alle vroegte in groepsverband een wandeling maken door het buitengebied te maken. In de 19e eeuw werd dit gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Men ging toen, nog vóór zonsopkomst, blootsvoets dansend over het gras. Tegenwoordig is het dauwtrappen een gezonde en frisse ochtendwandeling met elkaar.

U/Jij bent van harte uitgenodigd om mee te gaan. Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, starten we om 07.00 uur vanaf de Kijfhoekkerk voor een prachtige natuurwandeling door het Develgebied. Tegen 08.00 uur zijn we terug en genieten we van ons zelf meegebracht ontbijtpakketje rond de kerk en tuin van Jan en Metha van der Net. Voor koffie, thee en frisdrank en wat lekkers erbij zal worden gezorgd. Rond 09.00 uur wordt in het polderkerkje een korte samenkomst gehouden over het thema rond de Hemelvaartsdag. Zowel de natuurwandeling als de leiding van de samenkomst is in handen van dominee Piet van Veldhuizen, verbonden aan De Ark in Hendrik Ido Ambacht.

Aanmelden is niet nodig.

 
7 mei eerste open dag in 2022
april 2022
 
Op zaterdag 7 mei is de eerste open dag van dit jaar. Vanaf 12.00 tot 16.00 uur kun je binnenlopen in het prachtige polderkerkje van Kijfhoek. Je wordt verwelkomd door de klanken van het orgel.
Organist Leo Kievit speelt in verschillende blokken een aantal herkenbare klassieke en moderne orgelbewerkingen.
De Stichting Behoud Kijfhoekkerk heeft vorig jaar een legaat ontvangen, met dat geld is de orgelzolder gerenoveerd. Tijdens de open dag is de prachtig mooie, gerenoveerde orgelzolder voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Er is ook een klein overzicht te zien van het buurtschap Kijfhoek en het historische kerkje.
 
Op de open dag is er gelegenheid om zelf gratis koffie, thee, water of frisdrank in te schenken. Jij/U bent van harte welkom, er staat een stoel voor je klaar!
Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
19 januari 2022
 

a.s. zondag 23 januari is er weer een dienst in de Kijfhoekkerk. Ds Breure zal voorgaan in deze middagdienst. I.v.m. de hoge besmettingscijfers in Nederland gelden ook in de Kijfhoekkerk nog de coronamaatregelen: 1,5 meter afstand en het mondkapje.

Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
20 oktober 2021
 

Op 19 oktober was Kees Brinkman te gast in het radio programma Hart voor Barendrecht. Hij sprak over het ambacht Kijfhoek waarin de Kijfhoekkerk een prominente rol heeft.

Je kunt dit gesprek nog naluisteren op https://hartvoorbarendrecht.nl/…/6-laatste-uitzending

Het nieuwste boek van Kees Brinkman Kijfhoek aan de Devel is voor €10,- te koop in de Kijfhoekkerk of bij Kees Brinkman, Molenweg 62a (bij de Molen).

 

Bericht van overlijden.
2 augustus 2021
 

Tot ons verdriet is onze Penningmeester, Jannie Schenk op 2 augustus 2021, op 90 jarige leeftijd, plotseling overleden. Jannie is decennia lang Penningmeester geweest van de Stichting Behoud Kijfhoekkerk. In gedachten zijn wij bij haar zoon Klaas en verdere familie. Wij wensen hen veel sterkte bij dit verlies.

Boekpresentatie in de Kijfhoekhoekkerk op Open monumentendag, zaterdag 11 september 2021.
Juli 2021

De geschiedenis van de  Kijfhoekkerk is al eerder beschreven in boeken, krantenartikelen en gedichten, maar het ambacht Kijfhoek is lang onderbelicht gebleven. Op verzoek van Stichting Behoud Kijfhoekkerk gaat het nieuwste boek van  Kees Brinkman, Kijfhoek aan de Devel, over dit ambacht.

De Langeweg in het noorden, de Munnikensteeg in het oosten, de Devel in het zuiden en de Groene Steeg in het westen begrenzen het ambacht Kijfhoek.

Het boek begint met een geschied- en aardrijkskundige beschrijving van het ambacht, zijn ontwikkeling en de verdwenen bouwwerken: de poldermolen, de ambachtsheerlijke hoeve en het klooster Eemstein.

Één gebouw heeft de eeuwen wel doorstaan: de Kijfhoekkerk. Een hoofdstuk uit het boek beschrijft het kerkelijk onroerend goed. De stichting van de kerk rond 1350 en haar katholieke periode tot 1572 komt uitgebreid aan de orde net als de meer recente geschiedenis van de kerk.

De kerk heeft een onopvallend bestaan geleid. Geen overstroming, geen brand- of stormschade, geen verwoesting door watergeuzen of oorlogsgeweld, geen oproer. Onopvallend maar wel boeiend om te lezen!

Het boek rondt af met het bestuur door de eeuwen heen, zijn functionarissen, de activiteiten wat betreft publiciteit en voorlichting.

De bijlagen, kroniek en index op persoonsnamen maken het toegankelijk en makkelijk voor hen die in Kijfhoek op zoek zijn naar hun voorouders.

Het rijk geïllustreerde boek, Kijfhoek aan de Devel, wordt gepresenteerd in de Kijfhoekkerk op Open monumentendag zaterdag 11 september 2021 waar het boek voor €10,- te koop is. U bent van harte welkom!

 
Open dag 3 juli 2021
Juni 2021
Op zaterdag 3 juli 2021 klinkt er weer muziek in de polder!
De ensembles  HoornKracht en HoornPracht uit Barendrecht spelen in of buiten de Kijfhoekkerk op de eerste open dag van 2021. Hun repertoire varieert van Bach tot populair. Ook de oorspronkelijke jachthoornmuziek is op zaterdag 3 juli te beluisteren tussen 12.30 en 16.00 uur.
 
Kom langs en geniet van live muziek nu het weer kan. Ook voor u staat er een stoel klaar!tu
Schenking
Juni 2020

Het kerkinterieur van de Kijfhoekkerk is in deze bijzondere periode verrijkt met twee antieke messing kandelaren. Als stichtingsbestuur zijn we de gever, die anoniem wenst te blijven, zeer dankbaar. De kandelaren zijn gemaakt in de zeventiende eeuw en passen heel goed bij de kroonluchters en de kaarsenkandelaar aan de preekstoel. Inmiddels zijn de opgepoetste kandelaren met de bijbehorende muurankers aan beide muren tegenover elkaar bevestigd. Er zijn bijpassende kerkkaarsen in geplaatst. In de vijf centimeter diepe houders ontdekten we oude krantenknipsels. Bij het voorzichtig met pincet openvouwen daarvan, bleken dit gedeelten van het dagblad De Telegraaf van oktober 1911 te zijn.