Dauwtrappen 26 mei 2022 Hemelvaartsdag
mei 2022


Door de coronamaatregelen kon de traditie een paar jaar niet doorgaan. Maar dit jaar pakt de Kijfhoekkerk de traditie weer op: Dauwtrappen op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei.

Het ‘dauwtrappen’ is in verschillende regio’s van Nederland nog steeds een gewoonte op Hemelvaartsdag. In alle vroegte in groepsverband een wandeling maken door het buitengebied te maken. In de 19e eeuw werd dit gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Men ging toen, nog vóór zonsopkomst, blootsvoets dansend over het gras. Tegenwoordig is het dauwtrappen een gezonde en frisse ochtendwandeling met elkaar.

U/Jij bent van harte uitgenodigd om mee te gaan. Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, starten we om 07.00 uur vanaf de Kijfhoekkerk voor een prachtige natuurwandeling door het Develgebied. Tegen 08.00 uur zijn we terug en genieten we van ons zelf meegebracht ontbijtpakketje rond de kerk en tuin van Jan en Metha van der Net. Voor koffie, thee en frisdrank en wat lekkers erbij zal worden gezorgd. Rond 09.00 uur wordt in het polderkerkje een korte samenkomst gehouden over het thema rond de Hemelvaartsdag. Zowel de natuurwandeling als de leiding van de samenkomst is in handen van dominee Piet van Veldhuizen, verbonden aan De Ark in Hendrik Ido Ambacht.

Aanmelden is niet nodig.

 
7 mei eerste open dag in 2022
april 2022
 
Op zaterdag 7 mei is de eerste open dag van dit jaar. Vanaf 12.00 tot 16.00 uur kun je binnenlopen in het prachtige polderkerkje van Kijfhoek. Je wordt verwelkomd door de klanken van het orgel.
Organist Leo Kievit speelt in verschillende blokken een aantal herkenbare klassieke en moderne orgelbewerkingen.
De Stichting Behoud Kijfhoekkerk heeft vorig jaar een legaat ontvangen, met dat geld is de orgelzolder gerenoveerd. Tijdens de open dag is de prachtig mooie, gerenoveerde orgelzolder voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Er is ook een klein overzicht te zien van het buurtschap Kijfhoek en het historische kerkje.
 
Op de open dag is er gelegenheid om zelf gratis koffie, thee, water of frisdrank in te schenken. Jij/U bent van harte welkom, er staat een stoel voor je klaar!
Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
19 januari 2022
 

a.s. zondag 23 januari is er weer een dienst in de Kijfhoekkerk. Ds Breure zal voorgaan in deze middagdienst. I.v.m. de hoge besmettingscijfers in Nederland gelden ook in de Kijfhoekkerk nog de coronamaatregelen: 1,5 meter afstand en het mondkapje.

Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
20 oktober 2021
 

Op 19 oktober was Kees Brinkman te gast in het radio programma Hart voor Barendrecht. Hij sprak over het ambacht Kijfhoek waarin de Kijfhoekkerk een prominente rol heeft.

Je kunt dit gesprek nog naluisteren op https://hartvoorbarendrecht.nl/…/6-laatste-uitzending

Het nieuwste boek van Kees Brinkman Kijfhoek aan de Devel is voor €10,- te koop in de Kijfhoekkerk of bij Kees Brinkman, Molenweg 62a (bij de Molen).

 

Bericht van overlijden.
2 augustus 2021
 

Tot ons verdriet is onze Penningmeester, Jannie Schenk op 2 augustus 2021, op 90 jarige leeftijd, plotseling overleden. Jannie is decennia lang Penningmeester geweest van de Stichting Behoud Kijfhoekkerk. In gedachten zijn wij bij haar zoon Klaas en verdere familie. Wij wensen hen veel sterkte bij dit verlies.

Boekpresentatie in de Kijfhoekhoekkerk op Open monumentendag, zaterdag 11 september 2021.
Juli 2021

De geschiedenis van de  Kijfhoekkerk is al eerder beschreven in boeken, krantenartikelen en gedichten, maar het ambacht Kijfhoek is lang onderbelicht gebleven. Op verzoek van Stichting Behoud Kijfhoekkerk gaat het nieuwste boek van  Kees Brinkman, Kijfhoek aan de Devel, over dit ambacht.

De Langeweg in het noorden, de Munnikensteeg in het oosten, de Devel in het zuiden en de Groene Steeg in het westen begrenzen het ambacht Kijfhoek.

Het boek begint met een geschied- en aardrijkskundige beschrijving van het ambacht, zijn ontwikkeling en de verdwenen bouwwerken: de poldermolen, de ambachtsheerlijke hoeve en het klooster Eemstein.

Één gebouw heeft de eeuwen wel doorstaan: de Kijfhoekkerk. Een hoofdstuk uit het boek beschrijft het kerkelijk onroerend goed. De stichting van de kerk rond 1350 en haar katholieke periode tot 1572 komt uitgebreid aan de orde net als de meer recente geschiedenis van de kerk.

De kerk heeft een onopvallend bestaan geleid. Geen overstroming, geen brand- of stormschade, geen verwoesting door watergeuzen of oorlogsgeweld, geen oproer. Onopvallend maar wel boeiend om te lezen!

Het boek rondt af met het bestuur door de eeuwen heen, zijn functionarissen, de activiteiten wat betreft publiciteit en voorlichting.

De bijlagen, kroniek en index op persoonsnamen maken het toegankelijk en makkelijk voor hen die in Kijfhoek op zoek zijn naar hun voorouders.

Het rijk geïllustreerde boek, Kijfhoek aan de Devel, wordt gepresenteerd in de Kijfhoekkerk op Open monumentendag zaterdag 11 september 2021 waar het boek voor €10,- te koop is. U bent van harte welkom!

 
Open dag 3 juli 2021
Juni 2021
Op zaterdag 3 juli 2021 klinkt er weer muziek in de polder!
De ensembles  HoornKracht en HoornPracht uit Barendrecht spelen in of buiten de Kijfhoekkerk op de eerste open dag van 2021. Hun repertoire varieert van Bach tot populair. Ook de oorspronkelijke jachthoornmuziek is op zaterdag 3 juli te beluisteren tussen 12.30 en 16.00 uur.
 
Kom langs en geniet van live muziek nu het weer kan. Ook voor u staat er een stoel klaar!tu
Schenking
Juni 2020

Het kerkinterieur van de Kijfhoekkerk is in deze bijzondere periode verrijkt met twee antieke messing kandelaren. Als stichtingsbestuur zijn we de gever, die anoniem wenst te blijven, zeer dankbaar. De kandelaren zijn gemaakt in de zeventiende eeuw en passen heel goed bij de kroonluchters en de kaarsenkandelaar aan de preekstoel. Inmiddels zijn de opgepoetste kandelaren met de bijbehorende muurankers aan beide muren tegenover elkaar bevestigd. Er zijn bijpassende kerkkaarsen in geplaatst. In de vijf centimeter diepe houders ontdekten we oude krantenknipsels. Bij het voorzichtig met pincet openvouwen daarvan, bleken dit gedeelten van het dagblad De Telegraaf van oktober 1911 te zijn.