Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
20 oktober 2021
 

Op 19 oktober was Kees Brinkman te gast in het radio programma Hart voor Barendrecht. Hij sprak over het ambacht Kijfhoek waarin de Kijfhoekkerk een prominente rol heeft.

Je kunt dit gesprek nog naluisteren op https://hartvoorbarendrecht.nl/…/6-laatste-uitzending

Het nieuwste boek van Kees Brinkman Kijfhoek aan de Devel is voor €10,- te koop in de Kijfhoekkerk of bij Kees Brinkman, Molenweg 62a (bij de Molen).

 

Bericht van overlijden.
2 augustus 2021
 

Tot ons verdriet is onze Penningmeester, Jannie Schenk op 2 augustus 2021, op 90 jarige leeftijd, plotseling overleden. Jannie is decennia lang Penningmeester geweest van de Stichting Behoud Kijfhoekkerk. In gedachten zijn wij bij haar zoon Klaas en verdere familie. Wij wensen hen veel sterkte bij dit verlies.

Boekpresentatie in de Kijfhoekhoekkerk op Open monumentendag, zaterdag 11 september 2021.
Juli 2021

De geschiedenis van de  Kijfhoekkerk is al eerder beschreven in boeken, krantenartikelen en gedichten, maar het ambacht Kijfhoek is lang onderbelicht gebleven. Op verzoek van Stichting Behoud Kijfhoekkerk gaat het nieuwste boek van  Kees Brinkman, Kijfhoek aan de Devel, over dit ambacht.

De Langeweg in het noorden, de Munnikensteeg in het oosten, de Devel in het zuiden en de Groene Steeg in het westen begrenzen het ambacht Kijfhoek.

Het boek begint met een geschied- en aardrijkskundige beschrijving van het ambacht, zijn ontwikkeling en de verdwenen bouwwerken: de poldermolen, de ambachtsheerlijke hoeve en het klooster Eemstein.

Één gebouw heeft de eeuwen wel doorstaan: de Kijfhoekkerk. Een hoofdstuk uit het boek beschrijft het kerkelijk onroerend goed. De stichting van de kerk rond 1350 en haar katholieke periode tot 1572 komt uitgebreid aan de orde net als de meer recente geschiedenis van de kerk.

De kerk heeft een onopvallend bestaan geleid. Geen overstroming, geen brand- of stormschade, geen verwoesting door watergeuzen of oorlogsgeweld, geen oproer. Onopvallend maar wel boeiend om te lezen!

Het boek rondt af met het bestuur door de eeuwen heen, zijn functionarissen, de activiteiten wat betreft publiciteit en voorlichting.

De bijlagen, kroniek en index op persoonsnamen maken het toegankelijk en makkelijk voor hen die in Kijfhoek op zoek zijn naar hun voorouders.

Het rijk geïllustreerde boek, Kijfhoek aan de Devel, wordt gepresenteerd in de Kijfhoekkerk op Open monumentendag zaterdag 11 september 2021 waar het boek voor €10,- te koop is. U bent van harte welkom!

 
Open dag 3 juli 2021
Juni 2021
Op zaterdag 3 juli 2021 klinkt er weer muziek in de polder!
De ensembles  HoornKracht en HoornPracht uit Barendrecht spelen in of buiten de Kijfhoekkerk op de eerste open dag van 2021. Hun repertoire varieert van Bach tot populair. Ook de oorspronkelijke jachthoornmuziek is op zaterdag 3 juli te beluisteren tussen 12.30 en 16.00 uur.
 
Kom langs en geniet van live muziek nu het weer kan. Ook voor u staat er een stoel klaar!tu
Schenking
Juni 2020

Het kerkinterieur van de Kijfhoekkerk is in deze bijzondere periode verrijkt met twee antieke messing kandelaren. Als stichtingsbestuur zijn we de gever, die anoniem wenst te blijven, zeer dankbaar. De kandelaren zijn gemaakt in de zeventiende eeuw en passen heel goed bij de kroonluchters en de kaarsenkandelaar aan de preekstoel. Inmiddels zijn de opgepoetste kandelaren met de bijbehorende muurankers aan beide muren tegenover elkaar bevestigd. Er zijn bijpassende kerkkaarsen in geplaatst. In de vijf centimeter diepe houders ontdekten we oude krantenknipsels. Bij het voorzichtig met pincet openvouwen daarvan, bleken dit gedeelten van het dagblad De Telegraaf van oktober 1911 te zijn.