
Afscheid voorzitter Stichting Behoud Kijfhoekkerk
augustus 2022
In 1993 werd de Stichting Behoud Kijfhoekkerk opgericht, waarvan Peter Viergever als voorzitter werd benoemd. Afgelopen voorjaar, gaf Peter aan dat, na bijna dertig jaar, hij de voorzittershamer wilde over te dragen aan een waardige en deskundige opvolger. Iemand dit zich persoonlijk wil inzetten om ons cultureel kerkelijk erfgoed in de Kijfhoekse polder door te geven aan volgende generaties. Deze ‘iemand’ hebben we gevonden. Wij hebben Carlo Tholenaars bereid gevonden het voorzitterschap van de Stichting Behoud Kijfhoekkerk te aanvaarden. In de vergadering van 15 augustus jl. werd dit met het overdragen van de voorzittershamer bekrachtigd. Met woorden van dank nam het bestuur afscheid van Peter en verwelkomde Carlo. Peter ontving een prachtig en lijvig Bijbels naslagwerk en een boeket voor zijn echtgenote Ada.

Open Monumentendag 10 september 2022
september 2022

‘Jamsessie’ in de Kijfhoekkerk
augustus 2022
Speel je een muziekinstrument, en ben je op zoek naar publiek? Kom geheel vrijblijvend spelen in het polderkerkje in Kijfhoek.
Tijdens de open dag op zaterdag 6 augustus ben je van harte uitgenodigd om solo of in groepsverband te spelen. Niet plannen vooraf, het gaat op deze Open dag om de spontaniteit.
Iedereen zonder muziekinstrument is ook van harte welkom. Het eeuwenoude polderkerkje en de natuur eromheen hebben je veel te bieden. Er staat een stoel voor je klaar!
Waar: Kijfhoekkerk, Kijfhoek 28, Zwijndrecht
Wanneer: zaterdag 6 augustus tussen 12.00 en 16.00 uur.

Elke dag is de kerk open
juli 2022
Ontdek deze zomer ook de prachtige culturele schatten dicht bij huis! Iedere dag is de kerk open. Kom tot rust in dit eeuwenoude polderkerkje waarin de tijd lijkt stil te staan, en geniet van de prachtige natuur in Kijfhoek.
Iedere dag kun je vrij in- en uitlopen. Om de twee weken een kerkdienst op zondag, ook in de zomermaanden zie de agenda .

Open Dag 2 juli 2022
juni 2022
Ontdek deze zomer ook de prachtige culturele schatten dicht bij huis! Kom langs op de Open Dag van de Kijfhoekkerk waarin de tijd al eeuwen lijkt stil te staan.
Op zaterdag 2 juli kun je tussen 12.00 en 16.00 uur de polderkerk vrij in- en uitlopen. En laat je verrassen door de warme klank van het koor Eglantine dat vernoemd is naar de rozensoort die symbool staat voor zowel de aardse als de hemelse liefde. Je bent van harte welkom op de Open Dag in de Kijfhoekkerk om iets te ervaren van deze liefde.

Jamsessie in de Kijfhoekkerk
De Stichting Behoud Kijfhoekkerk organiseert aanstaande zaterdag 4 juni weer een Open Dag voor amateurmusici uit onze regio. Iedereen die een muziekinstrument bespeelt is hartelijk welkom en wordt uitgenodigd, solo of gezamenlijk, muziek te maken.
Het begrip ‘jamsessie’ is een muzikaal samenspel op een spontane manier en onvoorbereid de luisterende toehoorders te inspireren.
Dit ‘Open Podium’ voor muzikaal talent in de Kijfhoekkerk is vrij toegankelijk tussen 12.00 en 16.00 uur.
Gratis koffie, thee of frisdrank.
U bent van harte welkom, er staat een stoel voor u klaar!
Voor uw navigatiesysteem is het nuttig als locatie in te stellen: Kijfhoek 28 Zwijndrecht.

Dauwtrappen 26 mei 2022 Hemelvaartsdag
Door de coronamaatregelen kon de traditie een paar jaar niet doorgaan. Maar dit jaar pakt de Kijfhoekkerk de traditie weer op: Dauwtrappen op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei.
Het ‘dauwtrappen’ is in verschillende regio’s van Nederland nog steeds een gewoonte op Hemelvaartsdag. In alle vroegte in groepsverband een wandeling maken door het buitengebied te maken. In de 19e eeuw werd dit gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Men ging toen, nog vóór zonsopkomst, blootsvoets dansend over het gras. Tegenwoordig is het dauwtrappen een gezonde en frisse ochtendwandeling met elkaar.
U/Jij bent van harte uitgenodigd om mee te gaan. Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, starten we om 07.00 uur vanaf de Kijfhoekkerk voor een prachtige natuurwandeling door het Develgebied. Tegen 08.00 uur zijn we terug en genieten we van ons zelf meegebracht ontbijtpakketje rond de kerk en tuin van Jan en Metha van der Net. Voor koffie, thee en frisdrank en wat lekkers erbij zal worden gezorgd. Rond 09.00 uur wordt in het polderkerkje een korte samenkomst gehouden over het thema rond de Hemelvaartsdag. Zowel de natuurwandeling als de leiding van de samenkomst is in handen van dominee Piet van Veldhuizen, verbonden aan De Ark in Hendrik Ido Ambacht.
Aanmelden is niet nodig.

7 mei eerste open dag in 2022
Op zaterdag 7 mei is de eerste open dag van dit jaar. Vanaf 12.00 tot 16.00 uur kun je binnenlopen in het prachtige polderkerkje van Kijfhoek. Je wordt verwelkomd door de klanken van het orgel.

Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
a.s. zondag 23 januari is er weer een dienst in de Kijfhoekkerk. Ds Breure zal voorgaan in deze middagdienst. I.v.m. de hoge besmettingscijfers in Nederland gelden ook in de Kijfhoekkerk nog de coronamaatregelen: 1,5 meter afstand en het mondkapje.

Kees Brinkman te gast in radioprogramma over zijn nieuwste boek
Op 19 oktober was Kees Brinkman te gast in het radio programma Hart voor Barendrecht. Hij sprak over het ambacht Kijfhoek waarin de Kijfhoekkerk een prominente rol heeft.
Je kunt dit gesprek nog naluisteren op https://hartvoorbarendrecht.nl/…/6-laatste-uitzending
Het nieuwste boek van Kees Brinkman Kijfhoek aan de Devel is voor €10,- te koop in de Kijfhoekkerk of bij Kees Brinkman, Molenweg 62a (bij de Molen).
Bericht van overlijden.
Tot ons verdriet is onze Penningmeester, Jannie Schenk op 2 augustus 2021, op 90 jarige leeftijd, plotseling overleden. Jannie is decennia lang Penningmeester geweest van de Stichting Behoud Kijfhoekkerk. In gedachten zijn wij bij haar zoon Klaas en verdere familie. Wij wensen hen veel sterkte bij dit verlies.

Boekpresentatie in de Kijfhoekhoekkerk op Open monumentendag, zaterdag 11 september 2021.
De geschiedenis van de Kijfhoekkerk is al eerder beschreven in boeken, krantenartikelen en gedichten, maar het ambacht Kijfhoek is lang onderbelicht gebleven. Op verzoek van Stichting Behoud Kijfhoekkerk gaat het nieuwste boek van Kees Brinkman, Kijfhoek aan de Devel, over dit ambacht.
De Langeweg in het noorden, de Munnikensteeg in het oosten, de Devel in het zuiden en de Groene Steeg in het westen begrenzen het ambacht Kijfhoek.
Het boek begint met een geschied- en aardrijkskundige beschrijving van het ambacht, zijn ontwikkeling en de verdwenen bouwwerken: de poldermolen, de ambachtsheerlijke hoeve en het klooster Eemstein.
Één gebouw heeft de eeuwen wel doorstaan: de Kijfhoekkerk. Een hoofdstuk uit het boek beschrijft het kerkelijk onroerend goed. De stichting van de kerk rond 1350 en haar katholieke periode tot 1572 komt uitgebreid aan de orde net als de meer recente geschiedenis van de kerk.
De kerk heeft een onopvallend bestaan geleid. Geen overstroming, geen brand- of stormschade, geen verwoesting door watergeuzen of oorlogsgeweld, geen oproer. Onopvallend maar wel boeiend om te lezen!
Het boek rondt af met het bestuur door de eeuwen heen, zijn functionarissen, de activiteiten wat betreft publiciteit en voorlichting.
De bijlagen, kroniek en index op persoonsnamen maken het toegankelijk en makkelijk voor hen die in Kijfhoek op zoek zijn naar hun voorouders.
Het rijk geïllustreerde boek, Kijfhoek aan de Devel, wordt gepresenteerd in de Kijfhoekkerk op Open monumentendag zaterdag 11 september 2021 waar het boek voor €10,- te koop is. U bent van harte welkom!

Open dag 3 juli 2021

Schenking
Het kerkinterieur van de Kijfhoekkerk is in deze bijzondere periode verrijkt met twee antieke messing kandelaren. Als stichtingsbestuur zijn we de gever, die anoniem wenst te blijven, zeer dankbaar. De kandelaren zijn gemaakt in de zeventiende eeuw en passen heel goed bij de kroonluchters en de kaarsenkandelaar aan de preekstoel. Inmiddels zijn de opgepoetste kandelaren met de bijbehorende muurankers aan beide muren tegenover elkaar bevestigd. Er zijn bijpassende kerkkaarsen in geplaatst. In de vijf centimeter diepe houders ontdekten we oude krantenknipsels. Bij het voorzichtig met pincet openvouwen daarvan, bleken dit gedeelten van het dagblad De Telegraaf van oktober 1911 te zijn.